Samen maken we emoties bespreekbaar!

“Mede dankzij het boek heeft mijn dochter geen last meer van woedeaanvallen.”

Annerieke, moeder van twee dochters

Daantje het Vulkaantje. Het leesboek.

Het EmotieBoek is een voorleesboek met handvatten om samen over emoties te praten. De vragen in het boek stimuleren de dialoog.

Kinderen en volwassenen worden uitgedaagd over hun emoties na te denken en dit met elkaar te delen.

“Wat maakt jou bang? Wat doe je als je bang bent?”

Waardevol aan Daantje is dat er naast de basis emoties ook aandacht is voor spanningsopbouw.

“Ontplof jij ook wel eens? Wat doe jij als je ontploft?”

“Na een aantal weken voorlezen en praten over dit boekje kan zij nu veel beter aangeven hoe ze zich voelt en is zij een stuk rustiger.”

Anne, oma van haar driejarige kleindochter

Daantje het Vulkaantje. Het werkboek.

In het EmotieWerkboek ‘Mijn EmotieBoek’ verdiep jij je in jouw emoties en spanningsopbouw.

Je gaat aan het werk met de 4 basis emoties. Je gaat schrijven, tekenen, knippen en plakken. Op een speelse wijze onderzoek je hoe jouw emoties voor jou werken.

Nadat je een beter zicht hebt op jouw basis emoties onderzoek je de 5 stappen van jouw vulkaan.

Je ontdekt hoe jouw vulkaan werkt en wat je kan doen om op een slimme manier om te gaan met jouw emoties en spanningsopbouw. 

“Wie kan jou helpen om jouw lava naar beneden te sturen?”

Er staan 4 waardevolle oefeningen in die jou kunnen helpen, wanneer je lava oploopt. Er is aandacht voor complimenten, andere emoties, de voor jou belangrijke mensen en herinneringen die emoties oproepen.

Achterin het werkboek staan tips die je kunt gebruiken bij het maken van het werkboek.

“Het boek is een feestje der herkenning voor kinderen die wel eens last hebben van hun emoties.”

– Eefke Peeters, schrijfster, columnist, blogger en moeder van twee meiden

De auteur: Mandy Langbroek

Mandy Langbroek (1986) is psychomotorisch therapeut. Zij heeft Daantje het Vulkaantje woorden gegeven. Ze is de initiatiefneemster van EmotieBoek en heeft daarmee een missie: Elk kind leert op een jonge leeftijd praten over emoties en gevoelens. Mandy woont samen met haar man, dochtertje en haar hond Summer in Velserbroek. Wil je meer lezen over de initiatieven van Mandy en waarom zij EmotieBoek gestart is, klik dan hier.

De illustrator: Megan McNulty

Megan McNulty (1990) is de illustrator van Daantje het Vulkaantje. Met haar is fun-loving, speelse stijl heeft zij Daantje en zijn vriendjes tot leven gebracht in het leesboek, werkboek en het EmotieKwartet. Megan woont in Haarlem samen met haar man en dochtertje. Daantje het Vulkaantje is haar eerste kinderboek. Megan zit niet stil, neem een kijkje op haar website om te zien wat zij nog meer maakt.


Wat zeggen professionals over Daantje het Vulkaantje?

“Deze week heb ik het boekje voorgelezen bij de broertjes en zusjes groep. Wat ontstonden er een hoop mooie openhartige verhalen over de emoties van deze kinderen. Het boek was hierin echt heel waardevol en stimulerend! En de kinderen hadden ondertussen veel plezier en er was zeer veel herkenning in elkaars emoties. 

De broertjes en zusjes groep is voor alle kinderen die een broer of zus hebben die een beperking heeft. En wordt momenteel gegeven bij MEE & de Wering in Alkmaar.” 

– Jolanda Bruijns, werkzaam bij Mee & De Wering in Alkmaar

“Een prachtig boek met een duidelijk verhaal. Ik heb het al veelvuldig ingezet in mijn muziektherapie praktijk, de kinderen spelen de vulkaan met de 5 stappen na op muziekinstrumenten en kunnen inmiddels thuis net voor de ontploffing roepen: “help, mijn lava staat al op 4!”

– Julia Engelbrecht, Muziektherapeute bij Praktijk voor vaktherapie Breda.

Wat zeggen ouders en verzorgers over Daantje het Vulkaantje?

“Heel lief en duidelijk beschreven boekje. Ik heb het aan mijn zoon van 7 jaar voorgelezen die zichzelf herkende in het vulkaantje die soms ontploft als zijn emoties in de war zijn. We hebben het boek nu een dag en hij heeft het daarna nog twee keer gelezen en ik moest het nog een keer voorlezen. Ook mijn zoon van 6 vindt het erg leuk, vooral het beantwoorden van de vragen.” 

– Kirsten, moeder van twee zoons

“Voor mijn dochters (4 en 7) een waardevol boek! We hebben het met plezier gelezen en het was erg herkenbaar, vooral voor mijn oudste (en ook voor mij!): het ontploffen werd nu bespreekbaar gemaakt. We halen het nog vaak aan: “vertel eens, wat gebeurt er nu bij je? Hoe voel je je nu?” Maar ook om situaties met andere kinderen te bespreken (“hoe denk jij dat hij zich voelde? Deed hij boos maar was hij misschien verdrietig?”)
Zeer blij mee dus!“

– Niki, moeder van twee dochters


Wat is jouw ervaring met Daantje het Vulkaantje?

Ben jij een vader, moeder, grootouder, verzorger, leerkracht, therapeut, coach of hulpverlener, laat ons dan weten wat jouw ervaring is met Daantje het Vulkaantje.

En vergeet niet jullie kinderen te vragen wat zij van Daantje vinden! Vooral hun reactie, in hun eigen woorden tovert een glimlach op onze gezichten!