Samen maken we emoties bespreekbaar!

Deze info kun je hier o.a. vinden:

• Drie tips om meteen mee aan de slag te gaan.

• Ervaringsverhalen van andere ouders.

• Andere waardevolle boeken over emoties.

• Zing mee met Daantje!

• Boeken waarvan elk gezin zou moeten weten dat ze bestaan.

Je bent niet alleen

Lieve papa, mama, bonusouder, pleegouder of ander belangrijk persoon in het leven van een kind. Wat fijn dat je hebt doorgeklikt en meer wil weten over wat EmotieBoek voor jullie kan betekenen. Misschien zit je met je handen in het haar en heb je een kind thuis dat dagelijks (meerdere keren) ontploft. Belangrijk om te weten: je bent niet alleen! Er zijn veel gezinnen die stoeien met emoties, spanning, driftbuien, ontploffingen, woedeaanvallen en voor hulp ben je hier op de juiste plek.

Ervaringsverhaal ‘Dit gun ik andere ouders ook’

Daantje het Vulkaantje helpt onze dochter van 5, nu bijna 6, aan te geven wanneer haar iets te veel wordt. Een jaar geleden zaten wij met onze handen in onze haren en het boek heeft ons handvatten gegeven. De poster hangt in onze woonkamer en wanneer ze er langs loopt zegt ze regelmatig even welke kleur ze is. En niet alleen bij haar helpt het, ook ik ben regelmatig eens overprikkelt. Wanneer ik even ruimte nodig heb hoef ik maar te zeggen welk cijfer of welke kleur ik ben en ze begrijpt precies wat ik bedoel. Zo fijn! Het heeft ons rust en handvatten gegeven en dit gun ik andere ouders ook.”

— Carola, moeder van drie kinderen

Drie tips om meteen mee aan de slag te gaan

Elk mens wordt geboren met emoties, maar de handleiding krijg je er niet bij (helaas). Dit moet je leren. Waarschijnlijk weet jij, met je jaren lange emotie-ervaring dat dit geen gemakkelijke weg is en dat je nooit bent uitgeleerd. Dus laten we vooral samen leren. Hieronder deel ik een aantal tips, waar jullie meteen mee aan de slag kunnen.

Tip 1: Voorleven

Het woord voorleven zegt eigenlijk al wat het inhoudt, je leeft voor wat je graag zou willen zien bij je kind. Ofwel je bent het voorbeeld, zonder dat je beschrijft/vermeldt wat je doet. Of je nu wil of niet, voorleven doen we allemaal. Onbewust neemt het kind in jouw omgeving gedrag van je over en dit kan je bewust inzetten m.b.t. emotie- en spanningsregulatie. Sta vandaag eens stil bij wat jij voelt en hoe je dit uit? Benoem je wat je voelt? Mag het gevoel er zijn of stop je het weg. Loop jij rond met een gevulde vulkaan en kan deze elk moment ontploffen. Wat doe jij om je vulkaan te legen? Ofwel leef jij voor wat je graag bij je kind zou willen zien? Perfectie voorleven is niet mogelijk, bewust voorleven is dat wel!

Tip 2: Emotiewoorden

Emotiewoorden zijn woorden die beschrijven hoe je je voelt. Eigenlijk elk woord waar je deze zin mee af kunt maken ‘Ik voel me …’ is een Emotiewoord, ofwel een gevoelswoord. Ik daag jullie als gezin uit na te denken welke woorden jullie allemaal kunnen bedenken die beschrijven hoe je je kunt voelen. Pak een groot vel papier (je kunt ook de poster van Beer gebruiken) en schrijf ze op. Bespreek de woorden en onderzoek of het woord voor jullie allemaal hetzelfde betekent. Meerdere keren heb ik deze oefening gedaan en de lijst lijkt eindeloos. Hebben jullie de EmotiePoster goed gevuld, dan ontvang ik daar graag een foto van, om andere gezinnen mee te inspireren. Heel veel plezier!

Tip 3: Voorlezen

Voorlezen verbreed niet alleen de woordenschat van je kind, het zorgt ook voor een fijne verbinding en een waardevol contactmoment. In elk boek komen emoties voor, die je kunt aangrijpen om hierover samen te leren. Stel bijvoorbeeld de vraag: Hoe zou hij zich voelen? Voel jij je ook wel eens zo? Of zoek in een boek naar alle woorden die een gevoel beschrijven en bespreek wanneer jullie je zo voelen. Stel ook hele jonge kinderen al (simpele) vragen en geef er zelf antwoord op. Doe samen emoties na of speel een simpel verhaal samen na met poppetjes. Is jouw kind geen baby meer, dan heb je geen excuus hier niet mee te beginnen.

Het EmotieWerkboek is voor het héle gezin

Heb je Het EmotieWerkboek aangeschaft voor gebruik binnen het gezin, grijp dan je kans en ga er sámen mee aan de slag. Vraag niet alleen het kind waar het boek voor is aangeschaft aan het boek te werken, maar doe zelf mee. Als het gaat om emoties en (ont)spanning zijn we nooit uitgeleerd en samen leren is toch veel leuker!

Print een werkboek voor elk gezinslid en ga er samen rustig voor zitten. Kies één pagina per keer. Zorg dat van ieder van jullie de vulkaan leeg is. Met een gevulde vulkaan aan het werkboek werken is zeker een optie, maar doe dit pas, wanneer het hele werkboek is ingevuld en jullie al veel samen geoefend en gepraat hebben.

Zet iets lekkers op tafel en zorg dat er genoeg schrijf- en tekenmateriaal beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan pennen, potloden, stiften, krijtjes, verf een schaar en tijdschriften. Ben je creatief, laat je dan lekker gaan. Ben je dat niet is dat ook prima, dan schrijf je gewoon op wat er in je op komt. Met jonge kinderen is het fijn om ook visueel aan de slag te gaan. Teken of plak er plaatjes of foto’s erbij.

Praat over wat jullie opschrijven, tekenen of opplakken. Alles is goed, je kunt het niet fout doen. Het gaat om jouw emoties en jouw ervaringen. Beoordeel elkaar dus niet.

En het allerbelangrijkste: Maak er samen iets leuks van!

Andere boeken over emoties

Naast onze eigen boeken (bekijk ze hier), zijn er nog veel meer pareltjes geschreven, die helpen bij het bespreekbaar maken van emoties en gevoelens. Helaas heb ik hier te weinig ruimte om al deze boeken een plekje te geven en heb ik dus een keuze moeten maken. Ben je nieuwsgierig naar nog meer boeken over emoties, neem dan een kijkje op Emotieboeken.nl.

‘Tuur is blij, bang, boos’ is een kartonboekje met stevige pagina’s en vol schuifjes en flapjes voor de kleinste kinderhandjes. Het was het lievelingsboekje van onze dochter toen ze 2 jaar was. Helaas is dit boek niet meer beschikbaar, binnenkort zal ik hier een ander boek met jullie delen.

‘Willewete. Zo voel ik mij’ is een informatief en interactief prentenboek dat het onderwerp emoties en gevoelens op een leuke en speelse manier uitlegt aan jonge kinderen vanaf 4 jaar. Klik hier voor meer info of klik op de foto om het boek direct te bestellen.

‘EmotieKlets’ van Gezinnig mag niet ontbreken in dit lijstje. Het is een boek vol inspiratie om op een fijne manier over gevoelens te praten, gemaakt voor kinderen vanaf 5 jaar en hun ouders/ verzorgers. Klik hier voor meer info of klik op de foto om het boek direct te bestellen.

Cover kinderboek Een boek vol gevoelens en 1 goudvis. Emotieboeken

Een boek vol gevoelens en 1 goudvis’ is een doe-boek, vol oefeningen om je eigen emoties te ervaren en te leren hoe je hier op een fijne manier mee om kunt gaan. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Klik hier voor meer info of klik op de foto om het boek direct te bestellen.

Zing mee met Daantje

Alle emoties horen bij mij’, toen onze dochter dat voor het eerst zelf zong voelde ik me warm en trots. En wat het met me deed toen ik hoorde dat nog veel meer kindjes het liedje van Daantje (mee)zingen is niet te beschrijven. Maaike van Mizzemos Kinderliedje heeft dit waardevolle lied van Daantje gemaakt en daar ben ik haar eeuwig dankbaar voor.

In het filmpje zie je Tessa en haar zoon het lied samen zingen. Je kunt Tessa volgen op haar Instagram waar zij ouders inspireert om naast verbinding met je kind, ook/vooral verbinding met jezelf te maken.

De producten van EmotieBoek

Het boek waar het allemaal mee begon is ‘Daantje het Vulkaantje’, het leesboek. Om Daantje te kunnen uitgeven, moest ik mezelf als uitgever inschrijven bij de Kamer van Koophandel en zo ontstond EmotieBoek. Naast het leesboek bestaat er ook een werkboek en een kwartet. Helaas is het kwartet vanwege de hoge productiekosten op dit moment niet beschikbaar. Achter de schermen zijn we rustig aan bezig met een tweede leesboek, speciaal voor jonge peuters. Hierover later meer.

Ervaringsverhaal “Je leek wel een vulkaantje, net als Daantje”

“Hij neemt wat te drinken van me aan. Ik aai hem en we praten er kort over:
“Die koek was lekker he?”
Hij knikt. “Ik had zoveel honger.”
“Je had het moeilijk net he?” Hij knikt.
“Je leek wel een vulkaantje, net als Daantje, zeg ik. “Moest je lava eruit?”
“Mijn gevoelens waren door de war.” Een lach op zijn gezicht. “Het borrelde zo naar buiten! Maar nu voel ik me weer fijn. Het is eruit. Alleen nog een beetje rook.”, en hij blaast wat wolkjes in de koude buitenlucht.”

— Noushka, Leven met Spikkels

Dit is deel van een bericht dat Noushka van ‘Leven met Spikkels’ deelde op haar Instagram account. Haar ervaring heeft veel ouders geïnspireerd (lees de reacties maar eens onder haar post). Op haar website vind je het verhaal ook terug en kun je nog veel meer lezen over verbindend ouderschap.

Boeken waarvan elk gezin zou moeten weten dat ze bestaan

Deze boeken zijn gelukkig niet in elk gezin nodig, toch vind ik het belangrijk dat ieder gezin weet dat deze boeken bestaan. Onderstaande boeken geven op een fijne manier steun en woorden in situaties die (gelukkig) niet voor ieder gezin bekend zijn.

Cover kinderboek Paulette. Een verhaal over euthanasie voor jong en oud. Emotieboeken

De ondertitel van ‘Paulette’, ‘Een verhaal over euthanasie voor jong en oud’ zegt eigenlijk al genoeg over dit boek. Als een gezin hiermee te maken krijgt is het fijn te weten dat dit boek bestaat. Klik hier voor meer info of klik op de foto om het boek direct te bestellen.

‘Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden’ maakt op een hele fijne manier het onderwerp doodgaan bespreekbaar. Dit boek is ook geschikt als een kind er nog niet mee te maken heeft gehad. Lees hier verder of klik op de foto om het boek direct te bestellen.

‘Welpje en het verdwenen zonnetje’ is net als Daantje uitgegeven in eigen beheer. Welpje krijgt een zusje en daar hoor je toch blij mee te zijn? Welpje stopt zijn gevoelens weg, om het zonnetje in huis te blijven. Lees hier verder of klik op de foto om het boek direct te bestellen.

‘Een buik, vol geheimen’ is een fijn boek om vanaf te weten, wanneer je een kind kent dat geheimpjes bewaart en hier last van heeft. In dit boek gaat het om onschuldige geheimpjes. Klik hier voor meer info of klik op de foto om het boek direct te bestellen.

Heb je gevonden wat je zocht?

Je bent aangekomen aan het eind van deze pagina. Hopelijk heb je gevonden wat je zocht. Heb je nog een vraag, feedback of een waardevolle toevoeging dan hoor ik dat heel graag. Met onderstaand contactformulier kun je contact met me opnemen, maar je mag ook altijd een email sturen naar info@emotieboek.nl.