Samen maken we emoties bespreekbaar!

Deze info kun je hier o.a. vinden:

• Daantje binnen therapie

• Daantje en kindercoaching

• Daantje in een gezinshuis

• Daantje in het ziekenhuis

• Boeken waarvan elke professional zou moeten weten dat ze bestaan.

De rol van Daantje binnen je werk

Wat leuk dat jij hebt doorgeklikt en nieuwsgierig bent naar wat Daantje voor jou en jouw cliënt, leerling, coachee of patiënt kan betekenen. Aan de vorige zin merk je al dat Daantje door veel verschillende professionals wordt ingezet en ik ben heel nieuwsgierig in welke functie jij hier nu beland bent. Hieronder laat ik een aantal professionals aan het woord die met veel plezier Daantje inzetten binnen hun werk. Heb je aan het einde nog een vraag, een toevoeging, een ervaring die je graag met me wilt delen, dan kan je me dit in het formulier onderaan laten weten. Voor nu heel veel leesplezier gewenst!

Ervaringsverhaal: Daantje binnen therapie

Daantje het Vulkaantje was een echte aanvulling op haar therapietraject!

 

“Binnen de psychomotorische therapie (PMT) werk ik veel met thermometers en signaleringsplannen. Ik kreeg een meisje van 7 in therapie, waarvan de (pleeg)ouders haar ontploffingen benoemde als een vulkaan die overstroomt. Op het moment van overstromen maakte ze vaak spullen kapot of deed ze iemand pijn. De link naar Daantje was snel gelegd!

Ik heb het boek Daantje het Vulkaantje ingezet binnen therapie op momenten dat een activiteit emoties opriep, zoals spanning, angst, frustratie of boosheid. We pakten dan de vulkaan erbij om te bespreken waar het meisje in haar vulkaan zat. Ook heeft ze de inhoud van haar vulkaan een aantal keren getekend op een whiteboard.

Denk bij de activiteit aan bijvoorbeeld de hoogte in gaan of een hele moeilijke oefening die maar blijft mislukken.

Door via Daantje te praten over haar binnenwereld ontwikkelden we een gezamenlijke taal. Hierdoor verdween voor haar de (negatieve) lading van haar gevoelens. Haar omgeving kon haar gedrag beter plaatsen en ze voelde zich meer gehoord en begrepen.

Met als resultaat dat op het moment dat zij opliep in emotie, ze in contact bleef met haar omgeving i.p.v. ertegen te vechten. Ze gaf eerder aan waar ze zat in haar vulkaan en kon deze eerder leeg laten lopen. Haar boze buien namen flink af en als ze er toch een keer een had, deed ze geen mensen meer pijn en maakte geen spullen meer kapot.

Ook haar ouders en pleegouders kregen meer begrip voor haar oplopende vulkaantje en konden hierdoor beter bij haar aansluiten. Daantje het Vulkaantje was een echte aanvulling op haar therapietraject!”

— Lieke Beckerman, psychomotorisch therapeut

Lieke geeft een inkijkje in haar werk als psychomotorisch therapeut op haar Instagram account pmtdurvendoen.

PMT oefening: Zorg dat je de drie tennisballen in de hoepel rolt. Klik op de foto’s voor meer info.

PMT oefening: Zorg dat je de drie tennisballen in de hoepel rolt. Klik op de foto voor meer info. 

Drie ideeën voor jou als professional

Niet alleen jouw cliënt, leerling, coachee of patiënt heeft emoties, ook jij als professional ervaart emoties en spanningen. Het is belangrijk om ook daar even bij stil te staan, maar dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Om die reden hieronder drie ideetjes om hier op een speelse en leuke manier aandacht aan te geven. Dit kan alleen, met collega’s of samen met de kinderen waar je mee werkt.

Poster vol emotiewoorden

Gevoelswoorden zijn woorden die beschrijven hoe je je voelt. Eigenlijk elk woord waar je deze zin mee af kunt maken ‘Ik voel me …’ is een gevoelswoord. Hang een groot vel papier op in jouw werkruimte/klaslokaal (je kunt hier ook de poster van Beer voor gebruiken) en hang er een pen naast. Nodig jezelf en iedereen die jouw klas/werkruimte binnen komt uit om op te schrijven hoe hij/zij zich voelt. Welke woorden kunnen jullie samen bedenken die beschrijven hoe je je kunt voelen? Meerdere keren heb ik deze oefening gedaan en de lijst lijkt eindeloos. Is jullie EmotiePoster vol, dan ontvang ik daar graag een foto van om anderen mee te inspireren. Heel veel plezier!

(Ont)prikkel kist

Soms zak je even in, andere momenten zou je al die prikkels wel even willen ontvluchten. Dat geldt voor kinderen, maar ook voor jou. Maak een (ont)prikkel kist met materialen die prikkelen of juist ontprikkelen. Kies voor materialen die je fijn vindt om te voelen, bekijken of naar te luisteren. Natuurlijk kan je ervoor kiezen deze kist ook te delen met je collega’s en de kinderen waar je mee werkt. Kies bijvoorbeeld voor: een prikkelbal, die je over je benen kunt rollen; een weckpot met waterbeads; een infinity cube; een tangle of stressbal; een kleurboek voor volwassenen; een druppelbaan; een regenstaaf. Er zijn enorm veel opties, het is aan jou uit te proberen wat jij fijn vindt.

Check in

Yes ik mag weer! Of, daar gaan we weer… Met welke zin jij je dag begint hangt af van hoe je in je vel zit, wat er thuis is gebeurd, hoe de ochtend spits is verlopen, wat er die dag op het programma staat, etc. Op school wordt aan leerlingen vaak gevraagd in te checken, ofwel stil te staan en te communiceren hoe zij de dag beginnen.  Maar waarom doen we dit zelf eigenlijk niet. Sta (nog vóór je je computer aan zet) even stil bij hoe jij je voelt. Speciaal voor dit moment heb ik een check in, check uit document gemaakt van Daantje. Deze kun je hier vinden. Er staat check out, omdat het ook heel waardevol kan zijn om even stil te staan bij hoe je je voelt wanneer je werkdag erop zit.

Ervaringsverhaal: Daantje en kindercoaching

“Tijdens de eerste sessie gaf je aan dat je het heel lastig vindt om te herkennen wat er nu precies gebeurde waardoor je boos werd, of zoals je het zelf noemt ‘kriegel’ wordt.

Ik beloofde om de volgende keer het boek Daantje het Vulkaantje mee te brengen, om samen aan de slag te gaan met het beter leren herkennen waardoor je ‘kriegel’ wordt.

Allereerst ging je Belle borstelen. Jullie zijn al snel ‘besties’ geworden. Jullie herkennen veel in elkaar. Belle mag dan ook als enige aan jouw oorwarmers komen. Tijdens het borstelen vertel je van alles en daarna gaan we met het boekje in de wei zitten bij Belle en Hanneke.

Je leest het boek zelf en je benoemt situaties die op school en thuis gebeuren. Daar kletsen we samen over en ondertussen scharrelt Belle om ons heen en ligt Hanneke op een afstandje alles te bekijken.

Dan wil je graag Belle nog een keer borstelen. Echter reageert Belle een beetje ‘kriegel’. Daar praten we over, want wat deed Belle nu precies en wat wilde ze ermee aangeven? Al snel zijn we het eens dat Belle haar grenzen aangaf. Jij herkent je in Belle en geeft aan dat je dat niet altijd zo duidelijk doet als Belle nu deed. Daarna hebben we samen bedacht hoe jij je grenzen kunt gaan aangeven, wanneer jij je ‘kriegel’ voelt. 

Het werkboek van Daantje het Vulkaantje heb je meegenomen om in te gaan werken. Ik ben benieuwd wat je erin gemaakt hebt wanneer je weer terugkomt.”

— Patricia Vermeer, Robin’s Flow Coaching

Patricia geeft coaching met de inzet van haar paarden Belle en Ted en haar dwerggeit Hanneke. Lees meer op haar website en Instagram.

Emotieboeken, vier tips!

Naast onze eigen boeken (bekijk ze hier), zijn er nog veel meer pareltjes geschreven, die helpen bij het bespreekbaar maken van emoties en gevoelens. Helaas heb ik hier te weinig ruimte om al deze boeken een plekje te geven en heb ik dus een keuze moeten maken. Ik heb gekozen voor de titels die naast dat ze gelezen kunnen worden met een kind, ook gebruikt kunnen worden ter inspiratie binnen je werk met kinderen. Ben je nieuwsgierig naar nog meer boeken over emoties, neem dan een kijkje op Emotieboeken.nl.

‘Willewete. Zo voel ik mij’ is een informatief en interactief prentenboek dat het onderwerp emoties en gevoelens op een leuke en speelse manier uitlegt aan jonge kinderen vanaf 4 jaar. Er staan veel vragen in het boek en het eindigt met een miniquiz. Klik hier voor meer info of klik op de foto om het boek direct te bestellen.

‘EmotieKlets’ van Gezinnig mag niet ontbreken in dit lijstje. Het is een boek vol inspiratie om op een fijne manier over gevoelens te praten, gemaakt voor kinderen vanaf 5 jaar en hun ouders/ verzorgers, maar ook erg leuk als inspiratiebron voor professionals. Klik hier voor meer info of klik op de foto om het boek direct te bestellen.

Cover kinderboek Een boek vol gevoelens en 1 goudvis. Emotieboeken

Een boek vol gevoelens en 1 goudvis’ is een doe-boek, vol oefeningen om emoties te ervaren en te leren hoe je hier op een fijne manier mee om kunt gaan. Dit boek biedt inspiratie om samen met een kind aan de slag te gaan met emoties. Klik hier voor meer info of klik op de foto om het boek direct te bestellen.

Emotieboeken tip voor professionals - Alles is chill, Stine Jensen

‘Alles is chill’ van Stine Jensen is een inspiratiebron om (met een kind) te ontdekken wat helpt om je lekker in je lijf te voelen. Het staat vol oefeningen en tips. In plaats van een spanningsmeter, kan je bijvoorbeeld ook een chillmeter maken. Klik hier voor meer info of klik op de foto om het boek direct te bestellen.

Ervaringsverhaal: Daantje in een gezinshuis

Wat ons betreft is dit boekje onmisbaar in de jeugdhulpverlening.

 

“Via een gedragsdeskundige werden we gewezen op het boekje Daantje het Vulkaantje. In ons gezinshuis wonen kinderen (4-10 jaar) met verschillende problematieken, zoals hechting en trauma problematiek. Ze herkenden hun emoties niet en lieten vaak boosheid zien.

Het boekje ‘Daantje’ hielp onze gezinshuiskinderen, door inzichtelijk te maken en woorden te geven aan emoties die ze niet konden uitspreken of niet herkenden.

Door het eenvoudige taalgebruik en de duidelijke illustraties in het boekje, leerden ze op een leuke en speelse manier over de vier basis emoties. We maken nu dagelijks gebruik van de vulkaan als metafoor en maken deze toepassing naar de kinderen toe.

Ook is dit boekje goed te gebruiken als aanvulling op de emotiethermometer. De kinderen refereren soms zelf aan de vulkanen en hoe zij zichzelf voelen op een bepaald moment.

Zo leerden wij als gezinshuisouders meer inzicht te krijgen in de emoties van onze gezinshuiskinderen. Wat ons betreft is dit boekje onmisbaar in de jeugdhulpverlening.”

— Jettie Post, gezinshuisouder bij Stichting Triade/Vitree

De producten van EmotieBoek

Het boek waar het allemaal mee begon is ‘Daantje het Vulkaantje’, het leesboek. Om Daantje te kunnen uitgeven, moest ik mezelf als uitgever inschrijven bij de Kamer van Koophandel en zo ontstond EmotieBoek. Naast het leesboek bestaat er ook een werkboek en een kwartet. Helaas is het kwartet vanwege de hoge productiekosten op dit moment niet beschikbaar. Achter de schermen zijn we rustig aan bezig met een tweede leesboek, speciaal voor jonge peuters. Hierover later meer.

Daantje in het ziekenhuis – Het Kletspakket

Daantje vulkaantje was voor ons een ideaal hulpmiddel om de verschillende emoties te benoemen en op die manier konden we ook doorvragen zonder dat het specifiek over mijn ziekte ging”.

— Oncologie patiënt in het Radboud UMC in Nijmegen

In 2018 hebben een aantal initiatiefrijke verpleegkundigen van het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen i.s.m. Gezinnig het Kletspakket ontwikkeld. Het Kletspakket is speciaal voor ouders met kanker. Vrij snel na het stellen van de diagnose wordt er gesproken over hoe er met de kinderen gepraat kan worden over de ziekte. Aan ouders wordt dan het Kletspakket gegeven. Aangepast aan de leeftijd en de vraag van ouders wordt daar een boek bij gedaan en dan kan er gekozen worden voor Daantje.

In 2022 heeft het Kletspakket de P-Bokaal gewonnen! Lees hier meer over de P-Bokaal en hier meer over het Kletspakket.

Hanneke van Schadewijk, één van de initiatiefnemers van het Kletspakket vertelt het volgende over Daantje:

“Eén van de belangrijkste zorgen van ouders met kinderen is: hoe vertel ik mijn kinderen dat ik kanker heb? Kinderen voelen vaak dat er iets niet klopt. Het eerste advies dat wij geven is om kinderen altijd de waarheid te vertellen, want daarmee geef je het kind ook vertrouwen.

Het bespreken van moeilijke onderwerpen of gevoelens met kinderen kan soms makkelijker gaan aan de hand van verhalen. Boeken die te maken hebben met het onderwerp waar het kind het moeilijk mee heeft, kunnen soms herkenning oproepen bij het kind en kunnen ervoor zorgen dat hij/zij daarna over het moeilijke onderwerp kan praten.

Het boek Daantje het Vulkaantje nodigt kinderen uit om hun gevoelens te benoemen, met name voor kinderen van 7-12 jaar wordt het boek veel gebruikt.” 

— Hanneke van Schadewijk, stamceltransplantatiecoördinator Hematologie

Boeken waarvan elke professional zou moeten weten dat ze bestaan

Deze boeken zijn gelukkig niet in elk gezin nodig, toch vind ik het belangrijk dat iedere professional weet dat deze boeken bestaan. Onderstaande boeken geven op een fijne manier steun en woorden in situaties die (gelukkig) niet voor ieder gezin bekend zijn.

Cover kinderboek Paulette. Een verhaal over euthanasie voor jong en oud. Emotieboeken

De ondertitel van ‘Paulette’, ‘Een verhaal over euthanasie voor jong en oud’ zegt eigenlijk al genoeg over dit boek. Als een gezin hiermee te maken krijgt is het fijn te weten dat dit boek bestaat. Klik hier voor meer info of klik op de foto om het boek direct te bestellen.

‘Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden’ maakt op een hele fijne manier het onderwerp doodgaan bespreekbaar. Dit boek is ook geschikt als een kind er nog niet mee te maken heeft gehad. Lees hier verder of klik op de foto om het boek direct te bestellen.

‘Welpje en het verdwenen zonnetje’ is net als Daantje uitgegeven in eigen beheer. Welpje krijgt een zusje en daar hoor je toch blij mee te zijn? Welpje stopt zijn gevoelens weg, om het zonnetje in huis te blijven. Lees hier verder of klik op de foto om het boek direct te bestellen.

‘Een buik, vol geheimen’ is een fijn boek om vanaf te weten, wanneer je een kind kent dat geheimpjes bewaart en hier last van heeft. In dit boek gaat het om onschuldige geheimpjes. Klik hier voor meer info of klik op de foto om het boek direct te bestellen.

Heb je gevonden wat je zocht?

Je bent aangekomen aan het eind van deze pagina. Hopelijk heb je gevonden wat je zocht. Heb je nog een vraag, feedback, een waardevolle toevoeging of een ervaring met Daantje die je graag met mij wil delen dan hoor ik dat heel graag. Met onderstaand contactformulier kun je contact met me opnemen, maar je mag ook altijd een email sturen naar info@emotieboek.nl.